Ding dong. Maandagochtend en de bel gaat. Ik loop naar de deur en laat Ria binnen. We begroeten elkaar hartelijk. Enige jaren geleden heb ik haar echtscheiding gedaan. We gaan op kantoor aan tafel zitten en ik vraag hoe het met haar gaat. “Goed” zegt ze. Ze heeft weer een relatie en wil deze officieel maken. Ze had alleen een discussie met haar vriend of ze zouden trouwen dan wel een geregistreerd partnerschap aan zouden gaan.
Tja, ik kan die beslissing uiteraard niet voor haar nemen. Ik kan alleen de verschillen aangeven, want er zijn zoveel overeenkomsten: Man en vrouw zijn 18 jaar of ouder. Beide partners kunnen elkaars achternaam gebruiken, er geldt een onderhoudsplicht en de partners zijn elkaars erfgenaam. Wordt een kind uit het huwelijk of uit het geregistreerd partnerschap geboren dan zijn man en vrouw gelijk de ouders van het kind en hebben beiden het gezag, ook als de man niet de biologische vader is. Er is gelijk een familierechtelijke band die er ook voor zorgt dat het kind van beide ouders erft.
En verschillen zijn die er ook? Jazeker, maar niet zoveel. Bij een huwelijk is het geven van een ja-woord (of een andere vorm van bevestiging) verplicht. Alleen na een huwelijk kan een religieus huwelijk worden voltrokken. Het huwelijk tussen een man en een vrouw wordt overal ter wereld erkend. Een geregistreerd partnerschap of een huwelijk tussen 2 mannen of 2 vrouwen niet. Dan is het wel mogelijk een geregistreerd partnerschap om te zetten in een huwelijk, maar andersom is niet dit mogelijk.
En het einde van een geregistreerd partnerschap of huwelijk? Ook daar zijn er maar een paar kleine verschillen. Bij het huwelijk is een scheiding van tafel en bed mogelijk. Bij een geregistreerd partnerschap niet. Is er sprake van een geregistreerd partnerschap en jullie hebben geen kinderen dan is het mogelijk deze te ontbinden zonder tussenkomst van een rechter. In geval van een huwelijk of een geregistreerd partnerschap met kinderen dient de echtscheiding aan een rechter te worden voorgelegd.
Tenzij een van de hierboven genoemde verschillen heel belangrijk zijn en de doorslag zal geven, zal het meestal zo zijn dat het vooral een gevoel is dat je hebt bij een huwelijk of een geregistreerd partnerschap en waardoor je zult kiezen voor een huwelijk of een geregistreerd partnerschap.
Ik vond het in ieder geval wel grappig dat aan mij als echtscheidingsadvocaat voor de tweede keer in mijn carrière advies is gevraagd voorafgaand aan een huwelijk of geregistreerd partnerschap.
Ga je zelf trouwen of ga je een geregistreerd partnerschap aan, hou er dan rekening mee dat er met ingang van 1 januari 2018 een ander huwelijksgoederensregime van toepassing zal zijn. Het aloude bekende en door de meeste partners geaccepteerde gemeenschap van goederen houdt in deze vorm op te bestaan. Dus afhankelijk van wat jullie willen, is het toch goed om te bedenken of het voor jullie van belang is om dit jaar dan wel volgend jaar jullie relatie officieel willen vastleggen.
Ilona Anthonise-Gieling
Advocaat
Tel: 0113-34 86 28
www.defamiliepraktijkgoes.nl
Facebook: de familiepraktijk
Twitter: info_FamilieAdv